
 

Room and Board Agreement Frequently Asked Questions (FAQs)  

Question Answer 

  

1. Do children need a room 

and board agreement? 

Yes. Every individual receiving residential services must have a room and board agreement 

regardless of age or income. 

When an individual must pay for room and board, the agreement: 

• States the monthly amount to be paid to the provider. 

• Ensures the individual keeps part of their income for personal spending. 

Even if the individual does not pay (such as a child or someone without income), the 

agreement is still required, because it ensures that each person: 

• Lives in a clean and well-maintained home. 

• Receives basic living essentials like food, clothing, and furniture. 
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• Is given at least 45 days’ written notice if the provider plans to end the agreement, in 

accordance with 55 Pa. Code §§ 6100.301–6100.307 (transition to a new provider). 

These protections are required by both federal and state regulations. 

2. § 6100.687(a) says “the 

provider shall ensure that a 

room and board residency 

agreement, on a form 

specified by the 

Department, is completed 

and signed by the individual 

annually.”  Does this mean 

that room and board 

agreements must be 

completed and signed on 

the anniversary date of the 

initial agreement? For 

 No, a new agreement does not need to be signed on the exact anniversary date. However, 

there are specific rules about timing, effective dates, and how to handle changes in the 

amount owed. 

According to Bulletin 00-25-01, “annual” means within 12 months of the effective date of the 

previous room and board agreement. 

• If the room and board amount remain the same: 

The new agreement may have an effective date that is exactly one year later than the 

current one, if it is signed by the end of that calendar month.  For example, if the last 

agreement was effective on January 5, 2025, the new agreement may be effective on 

January 6, 2026, if it is signed no later than January 31, 2026. 
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example, if someone signed 

an agreement on 1/5/25, 

would a new agreement 

need to be signed on 

1/6/26? 

• If the room and board amount decreases: 

The reduced amount must be applied immediately on the date the decrease takes effect. 

A new agreement must be completed to reflect the new amount, and its effective date 

must match the date the decrease began. While there is no fixed deadline to obtain 

signatures on the new agreement, the provider is expected to complete and sign the new 

agreement within the same calendar month as the effective date of the decrease, unless 

there is a documented reason for delay. 

• If the room and board amount increases: 

The provider may not charge the higher amount until all parties have signed the new 

agreement. The effective date must be the same as or later than the final signature 

date—backdating is not permitted. If the increase is part of the annual renewal, the 

provider must still obtain all required signatures by the end of the same calendar month 

in which the current agreement expires to avoid a lapse. 



 

Question Answer 

3. Are electronic signatures on 

the room and board 

agreement acceptable? 

Yes, electronic signatures are acceptable. 

In accordance with §6100.52, providers are responsible for ensuring that electronic signatures 

conform to all applicable statutes and regulations relating to electronic signatures. 

4. When someone moves out 

of the home, does a new 

room and board agreement 

need to be done for each 

individual still in the home 

and again if someone new 

moves in? 

A new room and board agreement is only required for an individual if the amount that person 

pays for Room and Board will change. 

When someone moves out of or into the home, the provider must recalculate actual Room 

and Board costs to determine whether the change affects the amount charged to others in 

the household. 

If the amount stays the same, new agreements are not required. 

If the amount changes, a new agreement is required for each individual whose Room and 

Board amount will change. This ensures that the agreement reflects the accurate amount 

owed and that all parties are aware of the change. 
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 Room and Board Payments 

5. Do children need to pay for 

room and board? 

Room and board (including all the items listed at § 6100.684(d)) must be provided to every 

individual in residential services, including children. 

If a child has no income, the Room and Board Agreement must reflect that the amount owed 

is $0. 

If a child does have income—such as SSI benefits—they may be required to contribute toward 

room and board costs. The provider must follow established rules to calculate the correct 

amount, ensuring the child retains a portion for personal spending. 

6. If the individual receives a 

reduction in Supplemental 

Security Income (SSI) due to 

an overpayment, would the 

Any time an individual’s income changes for any reason (including a reduction due to an SSI 

overpayment), the provider must recalculate the Room and Board amount to determine 

whether the amount charged to the individual should change. 

• If the amount stays the same, a new Agreement is not required. 
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room and board be 

adjusted? 

• If the amount changes, a new room and board agreement must be completed to reflect 

the updated amount. 

 Benefits 

7. If the individual has an 

Electronic Benefit Transfer 

(EBT) card for their 

Supplemental Nutrition 

Assistance Program (SNAP), 

can they use it for any 

items they want? 

Yes, individuals can choose how to use their EBT card, as long as the items are allowed under 

SNAP rules. 

The regulations at Chapter 6100.182(e), 6400.32(e), and 6500.32(e) protect the individual’s 

right to make choices and accept risks. As such, providers have an obligation to protect an 

individual’s right to self-direction, choice, and control and to protect individuals’ health and 

safety. 

If there are concerns about an individual’s health or safety related to SNAP purchases, 

providers are encouraged to apply the Risk Mitigation practices described in the  6400 

Regulatory Compliance Guide, or RCG. Although the RCG is targeted towards Community 

Home providers, the Risk Mitigation techniques described in the guide can be applied in any 

residential setting. 

https://palms-awss3-repository.s3-us-west-2.amazonaws.com/MyODP_Content/Course+Content/Licensing/6400+Regulatory+Compliance+Guide+-+February+3+2020+Edition(2).pdf
https://palms-awss3-repository.s3-us-west-2.amazonaws.com/MyODP_Content/Course+Content/Licensing/6400+Regulatory+Compliance+Guide+-+February+3+2020+Edition(2).pdf
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8. How are SNAP benefits 

factored in the room and 

board calculation? 

SNAP is a benefit and cannot be counted as part of the individual’s income. The value of 

benefits received by an individual must be deducted from the Provider’s Actual Monthly Cost 

Per Individual. 

 

9. Does the provider need to 

assist the individual in 

applying for a benefit even 

if the individual may not be 

eligible? 

Yes, providers must assist individuals in applying for benefits, unless the provider has clear 

documentation that the individual is not eligible and there have been no relevant changes 

within the past year. 

If the provider does not know whether the individual is eligible, the provider is responsible for 

helping the individual apply. 

If the provider has documentation showing the individual is not eligible, the provider does not 

need to assist with a new application as long as there have been no changes in the 

individual’s situation that could affect eligibility within the past year. 
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Remember that eligibility can change from year to year due to changes in income, living 

arrangement, or other factors. Providers must review current circumstances before deciding 

not to assist. 

10. How are Rent Rebates 

handled? 

If an individual receives a Rent Rebate through Pennsylvania’s Property Tax/Rent Rebate 

Program, the individual must pay that rebate amount to the provider. 

As specified in the Department’s Room and Board Residency Agreement (DP 1077), “In 

addition to the room and board amount listed in this agreement, the individual also agrees to 

pay the provider agency any money received through Pennsylvania’s Rent Rebate Program. 

The provider agency will deduct the value of the rent rebate from the actual documented 

room and board costs of individual’s residence." 

 

11. If an individual receives 

other health plan cards 

(such as an UPMC health 

These are considered benefits and would be deducted from the Provider’s Monthly Actual 

Cost Per Individual. 
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plan card or Highmark 

Wholecare My Healthy Flex 

Card that covers some over 

the counter products and 

healthy foods), does this 

count towards monthly 

benefits? 

 Items Covered Through Room and Board 

12. Are the following items 

covered through room and 

board: 

• Meal Replacements 

(i.e. Ensure or 

protein shakes.) 

Providers must cover these items through room and board if an individual has a dietary or 

medical need (such as an allergy) that requires these items. 

Providers should check with the individual’s insurance or other third-party payer to see if 

these items are covered.  
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• Blenders; or 

• Specific items due to 

an allergy? 

13. Does the individual have 

choice when the provider 

purchases standard items 

for their home? 

Yes. Individuals have the right to make choices about standard household items, such as the 

flavor of toothpaste, the scent of soap, or the color of bedding. 

This right is supported by multiple Chapter 6100 regulations, including: 

• § 6100.182(e): Individuals have the right to make choices and accept risks. 

• § 6100.183(f): Individuals have the right to furnish and decorate their bedrooms and 

shared living areas. 

• § 6100.184(b): Providers must assist individuals in negotiating choices when 

preferences differ within a shared home. 



 

Question Answer 

These rights apply even when the provider is purchasing items on the individual’s behalf. 

Providers must offer options and support the individual in making selections that reflect their 

personal preferences. 

14. In 6100.684, the process of 

doing the individual’s 

laundry is part of the room 

and board items. Does this 

mean the individual is not 

allowed to do their own 

laundry? 

No. Individuals have the right to participate in activities of daily living, including doing their 

own laundry, if they choose to do so. 

Under § 6100.182(g), individuals have the right to control their own schedules and activities. 

This includes tasks like washing and folding their clothes. The fact that laundry is included in 

the provider’s responsibilities under § 6100.684 does not prevent the individual from doing it 

themselves. 

However, the provider is still responsible for ensuring that the individual has clean laundry, 

even if the individual chooses not to (or is unable to) do it themselves. Providers must 

support individuals who want to be involved in their own care, while ensuring that health and 

hygiene standards are met. 
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15. Who owns the items that 

are purchased to furnish 

the home? 

Household furnishings are an exception to the guidance in the bulletin that requires the 

individual to use their personal funds to pay the difference between the cost of the standard 

item and the more expensive item rounded to the nearest dollar.  

Furnishings that are required as part of Room and Board or licensing, such as standard 

household furniture, are the provider’s property. These items are purchased and owned by 

the provider, and they do not move with the individual. 

If an individual wants to purchase additional furniture or higher-cost versions of standard 

items, they may do so with their own funds. In these cases: 

• The individual must choose to make the purchase voluntarily, without persuasion or 

coercion. 

• These items belong to the individual and move with them if they leave the home. 

Providers must document the individual’s choice to purchase nonstandard furnishings in 

accordance with: 
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• 55 Pa. Code § 6400.22(e)(3) (Community Homes), and 

• 55 Pa. Code § 6500.24(e)(3) (Life Sharing). 

16. If insurance covers a room 

and board item but the 

individual wants a brand 

that isn’t covered, who 

pays for that product (i.e. 

incontinence products)? 

If the individual chooses a different product other than what is covered through insurance, 

the individual must purchase this item with their personal funds. 

 Personal Funds and Individual’s Income 

17. If the individual wants to 

purchase (standard or more 

expensive than standard) 

items frequently, how 

frequently do providers 

The provider is responsible for covering the cost of one standard item in each category listed 

in § 6100.684, based on the individual’s preferences. If that item wears out or runs out, the 

provider must pay for a replacement of the standard version. 
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need to pay the difference 

for those items? 

• If the individual wants an extra item (e.g., an additional hygiene product), the 

individual is responsible for paying the full cost of the extra item. 

• If the individual wants a more expensive version of the standard item, the individual 

must pay the difference in cost between the standard item and the preferred item. As 

stated in Bulletin 00-25-01, this difference may be rounded to the nearest dollar. 

Providers must document that the individual agreed to purchase the extra or higher-cost item 

without persuasion or coercion, in accordance with: 

• 55 Pa. Code § 6400.22(e)(3) (Community Homes), and 

• 55 Pa. Code § 6500.24(e)(3) (Life Sharing). 

18. If the individual and 

provider split the cost of an 

item (such as an item that is 

considered “standard 

toiletries, bedding, & 

When an individual uses personal funds to pay for part of an item, ownership of that item 

belongs to the individual, even if the provider paid the standard portion. 

This includes cases where the individual contributes the cost difference for a more expensive 

version of a standard item. 
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towels” but costs more 

than the standard price, as 

described in the bulletin 

under “Room and Board 

Costs”), who owns those 

items? 

19. Are PA ABLE accounts 

considered as part of the 

individual’s income? 

No. Funds held in a PA ABLE account are considered assets, not income, and are not included 

when calculating room and board. However, income received by an individual would be 

counted. This includes income received by the individual that is deposited into a PA ABLE 

account. 

 Life Sharing 
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20. Is the Life Sharing Host/Life 

Sharer required to share 

their home expenses with 

the provider agency? In 

other words, does the 

provider agency have to 

obtain documentation of 

actual monthly costs from 

the Life Sharing Host/Life 

Sharer? 

Yes. The provider agency is responsible for ensuring that room and board is calculated 

accurately, and this includes obtaining documentation of the actual monthly costs incurred by 

the Life Sharer. Acceptable documentation may include: 

• Utility bills 

• Rent or mortgage statements 

• Grocery receipts 

• Other relevant expenses that fall under § 6100.684 (room and board items) 

The Life Sharer may also complete a written attestation that outlines the cost of room and 

Board-related items. While a signed attestation is acceptable, ODP recommends that the 

provider agency obtain receipts or other supporting documentation to verify the amounts 

listed. 

21. How often should the 

provider agency request 

Room and board expenses must be calculated at least annually to support the completion of 

the required annual Room and Board Agreement. Therefore, the provider agency must obtain 
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receipts related to room 

and board costs? Should it 

be on a monthly or annual 

basis? 

documentation (such as receipts or a Life Sharer’s cost attestation) at least once per year, 

prior to completing the new agreement. 

The provider and Life Sharer may choose to review or collect receipts more frequently (e.g., 

monthly or quarterly) if that works better for their recordkeeping, internal review process, or 

audit readiness. This is a provider-specific decision, if the documentation used to calculate 

room and board is current and accurate at the time of the agreement. 

22. If the individual is a relative 

to the Life Sharer, do the 

still need a room and board 

agreement & do they still 

need to be charged for 

room and board? 

Yes. A room and board agreement iis required for every individual receiving Life Sharing 

services, regardless of: 

• The individual’s age (child or adult) 

• The individual’s income 

• Whether the home is licensed or unlicensed 

• Whether the Life Sharer is a relative of the individual 
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The only exception is when the individual owns, rents, or leases the home, a situation 

sometimes referred to as reverse Life Sharing. In that case, a Room and Board Agreement is 

not required. 

23. What room and board 

agreement should we 

choose to use, the DP 1077 

or the DP 1077LS? 

The Life Sharing provider agency is responsible for choosing which room and board 

agreement they want to use (DP 1077 or DP 1077LS). 

24. When calculating the 

Provider’s Actual Monthly 

Cost per individual, what 

individuals do they consider 

in this calculation? 

In Life Sharing, the provider must divide the total monthly household cost by the total 

number of household members (which include all permanent residents), not just those 

receiving Life Sharing services. 

This means the calculation should include: 

• The individual(s) receiving Life Sharing 

• The Life Sharing Host and their family members 
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• Any other household members 

This approach ensures that room and board costs are distributed proportionally and fairly. 

 


